Što je velika arkana

Što je velika arkana

Velika arkana je oslikana u vrijeme kada je bilo malo pismenih ljudi

Općeprihvaćeno mišljenje je je tarot velik set ključeva, aduta ili tajni to barem vrijedi za velike arkane. Treba imati na umu da je velike arkana oslikana u vrijeme kada je bilo malo pismenih ljudi, ali su slike snažno djelovale na sve, a male arkane su puno kasnije napravljene i pripojene. Više teoretičara i istraživača nude različite teorije, jedni tvrde da su prve 22 oslikane karte poput vitraja u crkvama trebale biti podsjetnik na ono važno.

Drugi teoretičari očarani Starim Egiptom i tom starom kulturom uporno su tvrdili da velika arkana potječe iz tog doba i te kulture, no ideja da su te 22 karte 22 slova kabale ili 22 staze mudrosti koje povezuju 10 sefirota na kabalističkom drvetu života je čini se najprihvaćenija. U svakom slučaju velika arkana, te 22 karte jesu 22 arhetipa i 22 slova okultne abecede, a svijet se možda jedanput dogovori kojoj okultnoj tradiciji će ih i stvarno pripisati.

Velika arkana je skup od 22 duhovna i energetska vodiča

Ideja i simbolika velike arkane je duhovno putovanje čovjeka kroz materijalni svijet, a arhetipovi sa tih karata prema Jungu već postoje u kolektivnom nesvjesnom svijeta. Erika yong je rekla ” mi nismo ljudska bića, mi smo duhovna bića koja trebaju ljudsko iskustvo” i to je tako istinito. Velika arkana je skup od 22 duhovna i energetska vodiča kroz labirinte ovozemaljskog života i pomažu čovjeku da se ne izgubi u svom nesnalaženju i svojim velikim idejama.

Narodna izreka lijepo kaže “čovjek snuje, a Bog određuje” s tim da su u na rodu Bog i sudbina isto. Velika arkana u odgovoru na postavljeno pitanje uvijek pokaže koje stvari koje nisu u našim rukama i kada ne možemo učiniti ništa da to promijenimo, ali nam pokaže gdje nam je sklona i ide nam na ruku da uspijemo po svaku cijenu. No, ove 22 karte prodiru u vašu podsvijest kao i u podsvijest vašeg tarot savjetnika i izvlači najbolje za vas.

Velika arkana je vrlo moćno sredstvo proricanja

Svi znamo da u svačijoj podsvijesti ima sunčanih i tamnih ili čak posve mračnih mjesta, a kolektivno nesvjesno je naseljeno i anđelima i demonima, pa diranje u te svjetove koji nisu bez razloga nedohvatni našem emotivnom i našem racionalnom biću, i nije posve bezopasno. Moćne su to energije, a velika arkana je vrlo moćno sredstvo proricanja, zato je rad na sebi i kod kartomanta i kod pitača bitan, kao i dobre namjere i ispravno postupanje.

Velika arkana ne pomaže onima koji nose zlo i mržnju u srcu, niti onima koji drugima žele zlo i nesreću, ali će vam sigurno pomoći shvatiti zašto se nešto događa i sugerirati postupke kojima možete zaustaviti lanac neželjenih događaja. Važno je razumjeti i zapamtiti da velike arkane nisu instrument magije iako im mnogi iz neznanja pripisuju magijsko djelovanje, a samo zato jer tako precizno povezuju unutarnje uzroke svih vanjskih događaja, sviđa li se oni nama ili ne.

Što je mala arkana

Što je mala arkana

Pouzdano se zna da je velika arkana predstavljala tarot sa svoje 22 karte dugo vremena, a mnogi je i danas koriste kao zaseban, samodostatan špil u svojoj praksi. Dakle, mala arkana je mlađa sestra ve

Tarot karte – što su i kako se tumače

Tarot karte – što su i kako se tumače

Slikovni i numerički jezik tarota je toliko zavodljiv i intrigantan da su se njime kroz povijest tarota bavili matematičari, filozofi, psiholozi i naravno, mnogi mistici. Tarot karte su ozbiljna sliko