Tarot karte – što su i kako se tumače

Tarot karte - što su i kako se tumače

Tarot karte su ozbiljna slikovnica za odrasle

Slikovni i numerički jezik tarota je toliko zavodljiv i intrigantan da su se njime kroz povijest tarota bavili matematičari, filozofi, psiholozi i naravno, mnogi mistici. Tarot karte su ozbiljna slikovnica za odrasle, sa bezbroj likovnih izraza i uvijek čvrstom i zadanom unutarnjom strukturom, mada su se mnogi istraživači i majstori tarota usudili u nekim novijim špilovima dirnuti i u tu strukturu i napravili malo drugačije špilove, ali to su iznimke koje nikada neće postati pravila.

Kada razmatramo tarot karte, mislimo na klasični špil tarota koji se sastoji od 22 karte velikih arkana, 16 dvorskih karata i 40 numeričkih karata, a cijeli špil je u simbolici 4 boje za 4 elementa (zemlja, zrak, voda i vatra), 22 rimska broja i 10 arapskih brojeva u svim bojama tarota. Prvih 5 karata su duhovne karte, 6 karta je prva ljudska karta, likovi na kartama predstavljaju ljude i njihove karaktere, a nebeski simboli utjecaje sudbine.

Tarot karte poput sfinge skrivaju sudbine ljudi

Špil tarota je jedan potpuno zaokružen sustav u duhovnom, materijalnom, filozofskom i psihološkom smislu i u praksi tako i funkcionira, a psihološka potka koja je u pozadini svakog simbola i interakcijama među kartama se naziva ezoterijska psihologija. Tarot karte poput sfinge skrivaju sudbine ljudi koje se otkrivaju samo znalcima i okultnim majstorima. Tarot govori jezikom onoga tko ga tumači i što je tarot majstor educiraniji, to su njegovi odgovori čudesniji, detaljniji, precizniji i svakako točniji.

Tarot karte su alat koji uspostavlja mostove kroz vrijeme da bi u odgovoru na bilo koje vaše pitanje mogao dati prave, točne i korisne odgovore. Tarot je jedini medij koji može točno tumačiti čak i slabo pismena osoba ako poznaje jezik simbola i ako im se otvori, ako dopusti slikama i simbolima da govore, vaša sudbina za njih postaje otvorena knjiga. I taj čudesni špil i jest mini knjiga ljudskog života koju treba pažljivo listati i ispravno tumačiti.

Mnogi slikari su oslikali svoje autorske tarot karte

Tarot je slikarima inspiracija i umjetnički izazov i najskupocjenije špilove su oslikali veliki slikari koji su možda poznatiji po svojim drugim djelima, a neki slikari ih slikaju po narudžbi i prema nacrtima nekih majstora tarota. No, mnogi slikari su oslikali svoje autorske tarot karte, onako, “za svoju dušu” što ne treba čuditi jer se umjetnost i mistika kreću istim poljem energija i napajaju svoja nadahnuća na istim izvorima, a i drugi umjetnici su otvoreni tarotu.

Laike može zbuniti mnoštvo različitih špilova, ali te su razlike uglavnom u likovnom izrazu, a u zadnjih 100 godina se dijele i po epohama koje zahvaćaju, starim religijskim sustavima i vjerovanjima, različitim mitologijama pa i praktičnim potrebama i praksama. No, bez obzira kako su i kojim motivima oslikane, tarot karte u svojoj biti čuvaju ista stara znanja koja objašnjavaju ljudsku sudbinu na zemlji, bio on kralj ili prosjak i vode ga kroz labirinte života na jedinstven i specifičan način.

Što je mala arkana

Što je mala arkana

Pouzdano se zna da je velika arkana predstavljala tarot sa svoje 22 karte dugo vremena, a mnogi je i danas koriste kao zaseban, samodostatan špil u svojoj praksi. Dakle, mala arkana je mlađa sestra ve

Što je velika arkana

Što je velika arkana

Općeprihvaćeno mišljenje je je tarot velik set ključeva, aduta ili tajni to barem vrijedi za velike arkane. Treba imati na umu da je velike arkana oslikana u vrijeme kada je bilo malo pismenih ljudi,